Keresés ebben a blogban

2011. július 29., péntek

Rózsabarack levendulával


Újabb különlegesnek számító üvegek kerültek a polcra, levendulával illatosított baracklekvárt főztem.
A rózsabarack héja pirosabb és keményebb is, mint a normál sárgabaracké, ezért a lekvárhoz meg kell hámozni. Kicsit savanykásabb az íze is, de nagyon finom.
A levendulás barack lekvárhoz Limara blogját vettem alapul, legalábbis az arányokat tekintve.
Hozzávalók:
1 kg sárgabarack/rózsabarack-hámozva, magozva mérjük
30 dkg cukor
1 evőkanál levendulavirág-nekem a teáskanál kevésnek tűnt, ezért többet tettem
1 mokkáskanál citromsav
1 tasak 3:1 zselésítő

Elkészítés:
A megmosott rózsabarackot forró vízbe tesszük, csak épp egy percre, hogy könnyen le tudjuk szedni a héját. Eközben ki is magozzuk. Nagyon jó a kéznek ez a barackpakolás, bár a körmöket kicsit sikálni kell a végén.
Az előkészített barackot összekeverjük a cukorral, a citromsavval és a zselésítővel, majd feltesszük főni.
Egy negyed órát forraljuk, kavargatjuk, miközben bugyog a tűzön, aztán összeturmixoljuk. Ezután szórjuk bele az illatos levendulavirágokat, és még így is főzzük öt percig.
Forrón üvegekbe töltjük, majd egy éjszakára dunsztoljuk.
Nagyon kellemes íze van, de ne számítsunk a hagyományos barack lekvár ízre, mert ahhoz nem sok köze van.
Pikáns, illatos, meghökkentő íz, az üvegekben pedig elő-előbukkannak a napsárga barackból a lila levendulavirágok.
Süteménybe, húsok mellé egyaránt adható, és gasztro ajándéknak is jó ötlet.
Persze, csak annak, akinek a levenduláról nem a molyirtó jut eszébe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése