Ez nem csak gasztroblog, ez a világ Szilva szemmel. Ezeregy falat és korty, kortyok az életből, a borból, kortyok és pillanatok belőlem.
Keresés ebben a blogban
2011. július 10., vasárnap
Napfényízű nyár
Sárgabarack lekvár szezon van.
Ez az a lekvár, amit minden családban a lekvárként emlegetnek, ez az a lekvár, ami kenyérre, sütibe, palacsintába kerül a legtöbb helyen. Aki nem annyira lekvárfüggő, mint mi, annál a lekvár ki is merül a sárgabarackban.
És akinél így van, az biztos nem kóstolná meg azokat az újításokat, amiket most próbáltunk ki.
Mert a hagyományos alap lekváron kívül idén két új variáció is készült nálunk.
A narancsos változat kissé savanykásabb ízű, de lágyabb állagú lett, míg a rozmaringos igazán pikáns, különleges illatú csodadesszert, vagy akár húsok kiegészítője is lehet.
Hozzávalók a narancsos sárgabarack lekvárhoz:
1 kg kimagozott sárgabarack
Fél kg cukor
2 dl 100%-os narancslé
1 tasak 2:1 dzsemfix
Hozzávalók a rozmaringos sárgabarack lekvárhoz:
1 kg kimagozott sárgabarack
Fél kg cukor
1 marék friss rozmaring levél
1 tasak 2:1 dzsemfix
Elkészítés:
A kimagozott félbevágott gyümölcsöt összekeverem a cukorral, dzsemfixálóval, és felteszem főni.
A lekvárfőzés folyamata a sárgabarack esetében kiegészül az összeturmixolással, amihez egy botmixer kell, hogy még forrón, az első 5 perces forralás végén összepépesítsük. Ezután még 5 perc forralás, a rozmaring az utolsó egy percre kerül csak bele. A narancslé meg már az elején, a cukorral. Így keverni is könnyebb.
Nincs is jobb, mint egy forró nyári nap végén a még meleg lekvárokat kóstolgatni, és üvegekbe töltögetni, majd másnap reggelire letesztelni, mennyire sikerült a kreáció.
Azt hiszem, ezek a gyönyörű sárga színek igazi napfényt fognak hozni majd a hideg téli napokon is!
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése