Keresés ebben a blogban

2011. július 12., kedd

Málé, prósza...


Gyerekkoromban sokszor ettünk aludtejes prószát, legtöbbször szilvalekvárral.
Igen, volt hozzá tej, amiből tudtunk aludttejet készíteni. Vagy azért, mert megsavanyodott, és kényszerből lett aludttej, vagy mert direkt ezt akarta vele anyu.
A mostani dobozos tejekből nem lesz aludtej, még csak meg sem savanyodnak.
És a környékünkön viszonylag bonyolult megbízható házi tehén tejhez jutni. Az adagoló automatás rendszerek valahogy nem tűnnek megbízhatónak nekem, és talán már nem is tudnám jóízűen meginni. Pedig emlékszem, mennyire szerettem a langyos tehén tejet zománcbögréből inni Kisrákoson, még a pajtában, közvetlenül fejés után, mindenféle fertőtlenítés, sterilizálás nélkül, ahogy Marika néni kifejte, és kiöntötte nekünk. Igen, tehén szaga volt, igen habos volt a teteje, és igen, csapkodott a tehén a farkával, és nem, eszünkbe sem jutott, hogy bármi bajunk lehetne ettől. Mennyire szerettem én azokat a nyárestéket. És mennyire távol kerültünk ma már ezektől a természetes dolgoktól.
Így aludtejes prósza helyett a modern, kefires változat készül mostanában, és „élvezzük” a dobozos tej örökkévalóságát…..
A kefires prósza hozzávalói:
40 dkg liszt, ez lehet kukoricaliszt is
9 dl kefír, ami jobb lenne aludtejből
1 kis kanál só
1 kis kanál cukor
1 evőkanál olaj
2 dl tejföl
Sok evőkanál lekvár

Elkészítési mód:
A lisztet összekeverjük az aludttejjel/kefirrel, sóval, cukorral, és beleöntjük egy kivajazott/zsírozott tepsibe. Meglocsoljuk olajjal vagy zsírral, rácsepegtetünk egy doboz tejfölt, és a végén rápotyogtatunk sok-sok evőkanál lekvárt.
Forró sütőben megsütjük, a széle ropogós lesz, az alja kicsit beleragad a tepsibe…
Porcukorral meghintve tálaljuk, és megesszük.
Hagyományosan őrségi, göcseji paraszti étel, és az aludttejes változat sokkal finomabb a kefíresnél.
Tehát, ha valakinek van tehene, és megbízható házi teje, akkor ugorjon már be hozzánk egy kannával.
És igen, a bejegyzés megírása után találtunk az InterSparban rövid szavatosságú tejet, ami megsavanyodott egy éjszaka alatt, és így egy baracklekváros prósza is készült, most már aludt tejből.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése