Keresés ebben a blogban

2011. augusztus 3., szerda

Az igazi



Sárgabarackból már főztünk rozmaringos, narancsos és levendula ízű lekvárt, de nálunk sincs szezon az igazi, hagyományos sárgabarack lekvár nélkül.

Ez a variáció a most kapható zselésítő anyagok nélkül készül, kicsit több előkészületet igényel, de megéri vele pepecselni.

Hozzávalók:
1 kg kimagozott, meghámozott sárgabarack
60 dkg cukor
szalicil vagy natrium-benzonat

Elkészítési mód:
A megmosott barackokat forró vízbe dobjuk, hogy könnyen kifordítsuk őket a héjukból, szinte egyben lejön az egész, annyira egyszerű. Kicsit csúszós, kicsit ragacsos, de nem nehéz.
Az így előkészített barackot összekeverjük a cukorral, és egy napig állni hagyjuk. Aki a spájzban jár közben, az pedig kever rajta egyet-egyet.
Egy nap múlva már jó sok levet enged, mehet is főni. Kb. fél óra rotyogtatás elég is neki, ez alatt szétomlanak a barackok, de még darabos marad egy kicsit. Pont ez a cél. Most nem turmixoljuk pépesre, lágyra, ebben a lekvárban rá lehet harapni a barackhúsra.
Forrón üvegekbe töltjük, a tetejükre vékony rétegben szalicilt vagy natrium –benzonatot szórunk, ezt a réteget felbontás után egy kanállal leszedjük, és kidobjuk majd.
A forró üvegeket száraz dunsztba tesszük egy éjszakára, majd mehet a spájzba a többi színes, illatos csoda közé.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése