Ez nem csak gasztroblog, ez a világ Szilva szemmel. Ezeregy falat és korty, kortyok az életből, a borból, kortyok és pillanatok belőlem.
Keresés ebben a blogban
2011. augusztus 16., kedd
Szilvásgombóóóóóóc
Elkészült az első igazi szilvás gombócom, ráadásul egyszerre 3 adagnyi. Mert ugye, nagycsalád vagyunk. A hozzávalókat így mindenki ossza el magának kevesebbre, ebből a tésztamennyiségből két nagy adag gombóc (30 db) és kb. 2 személyre való nudli készült.
Már értem azt is, miért mondja anyukám, hogy érzésre kell a lisztet adagolni, hiszen gyúrás és nyújtás közben érződik, hogy mennyire lágy vagy kemény a tészta. Azért persze kimértünk mindent pontosan, de szerintem ezt irányadónak tekintsétek, nyílván függ a krumplifajtától és a liszt márkától is, mennyit vesz fel a tésztátok.
És ha rászánjátok az időtöket, soha többé nem vesztek mirelit gombócot a boltban, azt garantálom.
Hozzávalók sok személyre:
Fél kg liszt
1,4 kg főtt krumpli
1 kis kanál só
15 db szilva-félbevágva
Fahéj
Cukor
Vaníliás cukor
25 dkg zsemlemorzsa
Fél dl olaj
Elkészítési mód:
Na, ez egy macerás kaja, már ami az előkészületeket illeti. A krumplit meg kell főzni, aztán amikor langyosra hűlt, meghámozni, majd a krumplinyomón átnyomni.
A kis girbe-gurba masszát össze kell keverni a sóval, liszttel, kb. 5 perc alatt kézzel összeáll, és nyújtható a tészta.
Ezt az adagot 3 részre szedtük, és külön-külön nyújtottam ki.
Ha áll a tészta, akkor puhul kicsit, tehát a harmadik nyújtás előtt még egy kis lisztet tettem bele, nehogy szétessen főzés közben.
A felkockázott tésztára egyenként tettük rá a félbevágott szilvaszemeket, majd szórtuk meg a cukorral, vaníliás cukorral, fahéjjal. Így nem ázik el, és könnyű lesz belőle gombócokat formálni.
Forrásban levő vízbe tesszük, majd újraforrástól számítva még 5 percig főzzük őket.
Közben a zsemlemorzsát megpirítjuk az olajon, és ebbe hempergetjük a meztelen gombócokat.
Ha nem szereted a zsemlemorzsás bundát, akkor cukrozott mákba is forgathatod a gombócokat.
A nudli és a derelye is hasonló, hamarosan azokkal is jövök.
Közben pedig készül a szilvalekvár.
Azt hiszem, a legjobb gasztrosuliban tanulhatok ezen a nyáron.
Köszi, anyu.
Ja, és ha nem egy adaggal bohóckodik az ember lánya, akkor a főzés is kemény meló. Tényleg.
Ezért hallgassátok közben a Padlást!
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése