Keresés ebben a blogban

2011. augusztus 19., péntek

Kenyér és bor



Augusztus 20. a kenyér ünnepe.
Bár ennek kialakulásáról többféle nézet is olvasható, napjainkban is ekkor készül az ország kenyere, az ország különböző pontjairól származó búzából.
Bárminek is hívod, bárhol is töltöd ezt a napot, készítsd el a saját kenyeredet, válassz hozzá egy jó fehérbort, és menj piknikelni, grillezni a szabadba!
Nálam a borválasztás Miklóscsabi egyik királyleánykájára esett.
Egyrészt, mert a Marilyn Mórról egy könnyed kaland, másrészt a címkén található bodzavirágos út most jól jönne a bogyógyűjtő projekthez.
Teljesség kedvéért: Marilyn Mórról indította karrierjét. Márkus-hegyi bodzavirágos út vezetett a csillagokig. Dívás, mórias.

Ha a friss bor mellé friss kenyeret is szeretnél, akkor pedig ajánlom a Hernyák Tomi-féle titkos recept alapján készített házikenyeret.
Na, igen, ezek a borászfiúk nem csak a szőlőhöz értenek.
Hozzávalók egy 1,5 kg-os kenyérhez:
1 kg fehér liszt
7 dl víz
2 kanál só
2 tasak porélesztő
Elkészítési mód:
A hozzávalókat keverd össze, gyúrd néhány percig, majd minimum két órát keleszd. Ha egy éjszakára magára hagyod, nem fog megsértődni.
Kivajazott vagy zsírozott, lisztezett jénai tálban süsd a legmagasabb hőfokon 35-40 percig, a tetőt a legvégén még 5 percre vedd le. Mivel nagy lesz a kenyér, sütés előtt a tetejét irdald be kicsit.
Forrón borítsd ki egy kenyérruhára, hagyd kihűlni, és szeleteld fel, miután megkeresztelted.
Ha csak borod van hozzá, akkor is sikert aratsz, de a kertből szedhetsz hozzá bármit, vagy süss hozzá saslikot, tarját.
Vigyázat, eteti magát, szinte nem tudod abbahagyni. Annyira finom, roppanós a héja, és közben lágy a belseje, hogy nem tudsz betelni sem az ízével, sem az illatával.
Ha mégis maradna, napokig eláll, pedig nincs is benne tartósítószer.
Kortyolj bele Marilynbe, harapj a kenyérbe, és élvezd augusztus 20-át. Is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése