Ez nem csak gasztroblog, ez a világ Szilva szemmel. Ezeregy falat és korty, kortyok az életből, a borból, kortyok és pillanatok belőlem.
Keresés ebben a blogban
2011. augusztus 22., hétfő
Vörösen izzó csodalekvár
Az elmúlt év egyik kedvence a paradicsomlekvár volt, ígértem, hogy főzök újra, csak meg kellett várni az igazi, napon érett, lédús paradicsomokat hozzá.
A paradicsom érik, folyamatosan főzzük, kavarjuk, és tesszük el üvegekbe: paradicsomlé, ketchup, lekvár formájában.
Vaníliás paradicsomlekvár:
Hozzávalók:
1,3 kg érett, illatos, zamatos lédús paradicsom
1 vaníliarúd
200 ml narancslé (frissen préselt, vagy 100%-os dobozos)
1 tasak citromsav
500 g befőzőcukor 2:1
Elkészítési mód:
A megmosott paradicsomot felkockázzuk, majd a kikapart vaníliamagokkal együtt állandó keverés mellett nagy lángon felforraljuk. Ha felforrt, közepes lángon addig főzzük és kevergetjük, amíg szétfőnek a paradicsom darabok.
Mennyei illata van, ahogy a vanília összeolvad a paradicsommal. Ha megfőtt, szűrőn vagy paradicsom passzírozón kinyerjük a levét, amiből 700 ml kell a lekvárhoz.
Ezt összekeverjük a narancslével, a citromsavval és a befőzőcukorral, majd állandó keverés mellett újra felforraljuk, és 10 percig zubogva forrni hagyjuk.
Vigyázat, keverjük nagyon, nehogy leégjen. Az illatorgia itt már teljes, paradicsom, vanília, narancs. Csodás.
Jól elmosott üvegekbe szedjük, légmentesen lezárjuk, és dunsztban hagyjuk kihűlni.
Hónapokig eláll, ha nem kezded meg. Akkor pedig csak azért nem, mert gyorsan fogy. Süteményre, süteménybe, kenyérre, palacsintára, lángosra. És gofrira.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése