Keresés ebben a blogban

2011. augusztus 13., szombat

Lila kezű lányok bodzabogyó lekvárjaA bodzabogyó lekvár elkészítéséhez az alap hozzávalókon túl egy nagy adag türelem is kell.
Kezdjük azzal, hogy az érett bodzabogyókért meg kell küzdeni, ha nem időben mész szüretelni, akkor csak a megtépázott bokrokat találod. Ahogy mi is…
Mivel a bodza termése gyógyszeralapanyag, ezért a könnyen elérhető helyekről pikk-pakk leszedik, és maradnak az aszott szemű bogyók vagy az éretlenek.
De ha erős az elhatározás és a kitartás benned, akkor egy metszőollóval és egy ládával indulj neki a környéknek, és szüreteld le a maradékot. Két kiló szedése nekünk most elég sokáig tartott, de jó kis kirándulás volt.
Lia receptje alapján kezdtünk a munkához.
Mi is kell a bodzalekvárhoz?
1 kg bodzabogyó
1 kg alma
1 kg cukor
1 zselésítő

Elkészítés:
Ha megvannak a tenyérnyi bodzabogyós ágacskák, akkor elkezdődhet a lemagozás. Ezt vagy óvatosan kézzel vagy villával tudod végezni, ígyis-úgyis lila lesz a kezed, hacsak nem gumikesztyűben szemezgetsz. Elég aprólékos, pepecselős munka.
És a neheze csak ezután jön. Ki kell préselni a bogyók levét. Ez sima paradicsom darálóval nem ment nekünk, még jó, hogy van halászléhez használható szerkenytű, mert azzal szét tudtuk választani a héjat, magot a létől. Nagyon kellemes, fanyar illata van, néha talán a szőlőpréselés illatát idézte.
Legjobb az egészet az udvaron csinálni, mert minden csupa lila lesz. Nagyon lila. Tekertünk, préseltünk, közben meghámoztuk, kimagoztuk és felkockáztuk az almát, nyakon öntöttük a mélykék lével, hozzáadtuk a cukrot, és egy fél napig pihentettük. Ezalatt lesikáltuk a kerti bútorokat, beáztattuk a tálakat, darálókat, edényeket. Minden gyorsan visszakapta az eredeti színét, kivéve a kezünket.
A lila szépen átváltott kékre, és úgy tűnik, jobban ragaszkodik a bőrhöz, mint egy tetoválás.
A cukros bodzás almát feltettük főni, persze elsőre kicsi lett a fazék a turmixoláshoz, úgyhogy öntöttük át egy nagyobba. Kb fél órát rotyogott, eközben elég bizar illata, szaga volt, de szerencsére az összeturmixolással eltűnt ez a furaság.
Hozzákevertük a zselésítőt, forraltuk még 10 percig, ezalatt besűrűsödött, és üvegekbe öntöttük, most pedig egy napig száraz dunsztban pihennek a lekvárok.
Téli megfázások idején nem csak finom, hanem a betegségeket is legyőzi. És nem kell a hidegben elmenni a gyógyszertárig, elég csak a spájzból behozni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése