Keresés ebben a blogban

2011. augusztus 9., kedd

Zöld foltok



Ha a mentás cukkininél is kevesebb bíbelődéssel akarsz ebédet főzni, akkor a spenótos tészta egy jó választás lehet.
Persze, ha a spenóttól már a menzán elment a kedved, és Popeye sem követendő példa, akkor nem biztos, hogy kipróbálod.
Én az utóbbi időben kedveltem meg a spenótot, bár anyukám főzeléke évente párszor mindig jólesett, de magamtól nem spenótoztam.
Aztán otthon egyszer csak bekerült a csirkecomb bőre alá a vasárnapi ebédnél, meg anyu is készíti a spenótos tésztát grillezésekhez köretként.
És a friss, kertben tépett levelekből finom a saláta, beleszelhető pogácsába, kenyérbe, sőt még rántottába is.
A spenótos tésztának is sok változata van, tejszínnel, sajttal turbózható, de ez az alap.
A hozzávalók 2 adagra szólnak, és most nincsenek pontosan kimérve.
2 adag spagetti tészta-tésztamérőn és nem mérlegen mértem. A tészta alakja igazából szinte mindegy, mert a masnin is jól mutatnak a zöld levelek.
2 marék friss spenót levél
4 gerezd duci fokgahyma
Vaj


Elkészítés:
A tésztát forró, sós vízbe teszem, és a fajtától függően aldentére főzöm.
Közben felaprítom a spenótleveleket és a fokhagymagerezdeket. Először a hagymát dobom rá a forró vajra, majd a spenótlevél darabkákat. Pár percig pirítom, majd egy kis tésztavízzel felengedem, és tovább kevergetem. Max. 5 percet tölt a serpenyőben a spenót, nem blansírozom előre, elég neki ennyi hő. A leszűrt tésztát hozzákeverem a vajtól csillogó zöld levelekhez, és kész.
Ha van otthon, akkor parmezánnal megszórom. Most épp nem volt.
Ha pedig turbózni akarom, akkor kecskesajtot morzsolok rá tálaláskor.
Ha pedig ennél is gazdagabb feltétet akarok a tésztára, akkor tejszínnel vagy krémsajttal forralom össze a spenótot.
A vaj intenzív íze a fokhagymával azonban önmagában is elég egy friss, könnyű nyári ebédhez.
És szavaztál már rám?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése