Keresés ebben a blogban

2011. május 16., hétfő

Liba és kacsa a Tigrisben


Ha a hivatalos bemutatkozó szöveget nézzük, akkor így jellemezhető a Tigris Étterem:
„A Tigris étterem Budapest belvárosában, a Deák tértől és a Roosevelt tértől egyaránt néhány percnyi séta távolságra található. Az étteremnek helyet adó épület valaha luxusszállodaként működött, melyet Hild József tervei alapján építettek, és 1840-ben adtak át.
Az enteriőr a múlt század elejének kedvelt nagypolgári stílusát kínálja a vendégeknek. A bútorok, kiegészítők és a hófehér Zsolnay étkészlet egyaránt az időtálló értékeket jelenítik meg.”

Ha pedig a saját szavaimmal kellene visszaadni, akkor elegánsan tökéletes.
A lehető legjobb választás, ha szülinapi ebédre akarsz menni a majdnem iker húgoddal, aki az angliai ízek után valami igazán magyar ebédre vágyik, és nem töltött káposztát ennétek.
Az pedig külön szerencse, hogy a Tigris Étterem facebook rajongói múlt héten kicsit le voltak lassulva, és én írtam először az üzenőfalukra az aktuális játékuk megfejtését.
Nem volt nehéz, ételfotó felismerés volt, és a rebarbarát kellett kitalálni. Amit meg is nyertem, libamájjal.
Így a rebarbarás libamáj mellé már csak az ebéd többi részét kellett kiválasztani.
Az étlap mellett itt is szerepet kap a napi ajánlat, az aznap fellelhető friss alapanyagokból összeállítva, amit hol máshol, mint a fekete táblán mutatnak meg.
A libamáj rebarbarával és eperrel azokon a napokon, amikor Bécsben van minden alapanyag, akkor itt szerepel, és a desszertként választott epervariációk is innét kerültek kiválasztásra.
Na, és a spárga valamint a halleves is.
Az étlapról pedig a bazsalikomfagylalt passion fruittel és a rózsaszín gyömbéres kacsamell landolt nálunk.
És bár a Gere Pincészet referencia éttermében ebédeltünk, a poharunkba Vylyan és Kardos bor került.
A kiszolgálás, ahogy a konyha is, tökéletes volt, az ételek, a borok bemutatása és ajánlása az ötcsillagon nevelkedett kistesó szerint is perfekt. Bár a tányérok alá tett papírszalvéta kicsit rontott az összképen, de ezen kívül nem tudunk mibe belekötni.

Akkor nézzük az ízek orgiáját sorban.
Az amuse bouche zellerhab alá bújtatott konfitált kacsamell volt, mellé ropogós, friss diós házi kenyér.
A levesek közül a spárga zöld volt, gyönyörű, a meglepetés a fehér halleves volt, ami tejszínes volt, de nem is volt ez meglepetés, hiszen a pincérünk már a rendeléskor elmesélte, hogyan is készül, és milyen rákocskák, hal falatkák kerülnek majd bele.
A tökéletesen grillezett, belül lágy libamáj a rebarbarás-epres körítéssel meseszerű volt, annyira könnyed, friss íz, mindenkinek ajánlani tudom, aki nem retten meg a különleges kompozícióktól.
És a roséra sült kacsamell, bőrével az almaágyon gyömbéres szósszal. Ahhh. Tényleg nem tudom, melyik főétel ízlett jobban. Hozzá a borok kortyolgatva, fenséges.
A desszertek pedig ugye nálam tudják überelni az egész ebédet vagy vacsorát. Itt is sikerült megtartani az addigi szintet. A bazsalikom ízű fagyi sok embernél kiveri a biztosítékot, de tökéletesen passzolt a passion fruit habhoz és a mini macaronhoz.
Az epervariációk pedig eperből voltak, semmi fakszni, eper és kész.
A Tigris Étterem ezentúl nem csak a Michelin Guide ajánlását élvezheti, hanem a miénket is.
Ajánlom nektek születésnapra, üzleti ebédre vagy borvacsorára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése