Keresés ebben a blogban

2011. május 18., szerda

Egy este a város tetején


A Bazilika 3. emeletén a kupola alatti lovag teremben az alábbi pincészetek borait kóstoltuk, az élményt a naplemente és az éjszakai fények fokozták a kupola alatti teraszról.

1. Rókusfalvy Pál pincészete
2. Szent Gaál Pincészet Szekszárdról
3. Bujdosó Pincészet Balatonboglárról
4. Tokaj Hétszőlő
5. Malatinszky Kúria Villányból
6. Borkorzó Borkereskedés-- Süli Tamás
7. CEWI (Central Europen Wine Institute) boriskola
8. Sebestyén Pince Szekszárdról
9. Szőlőőr

És hogy kerültünk a Bazilika tetejére, kezünkbe borospohárral? Hogyan lehet egy templom tetején borozgatni? Haverok kellenek hozzá, akik leszervezik. Ennyi a titok.
És ha haver vagy, mehetsz a bulijukra.
Már hallottam hasonló borkóstolóról, irigykedve, és vágyakozva akartam én is kipróbálni, milyen az alattunk fekvő városra koccintani. A Bazilika kupolájában amúgy sem voltam még, így már a kilátás is meglepetés, új extázis volt.
Szerencsére nem csak az én számat hagyták el a tömör, egyszavas kifejezések, amikor a sötét lépcsőházból egyszer csak elénk tárult a város. Naplementés majd teliholdas megvilágítással.
Meseszép volt, lélegzetelállító, és navigációs valamint idegenforgalmi látványosság felismerős. Az utak, amerre naponta járunk, gyalog vagy kocsival, mértani pontossággal megtervezve, a fekete járdákból kinövő zöld fák, dacolva a betonnal és a szmoggal, és a tetők, amiket eddig még nem láttunk.
Antennák, cserepek, tűzfalak és galambok, de pár fokkal odébb már a Parlament kupolája, a Duna felcsillanó vize, és a Budai hegyek. A Vár, a Halászbástya, a Sikló, az Erzsébet-híd pillérei, aztán az Astoria épületei, távolban a Fradi pálya óriás reflektorai, az Aréna Pláza csillogó üvegfelülete, parkok, utak, épületrengeteg, klasszikus és panel, biciklisek, autósok.

Egy nyüzsgő város, körbe-körbe. És egy nyüzsgő este, körbe-körbe a teraszon, körbe-körbe a borászatok között.
Nem jellemzem végig az összes kóstolt tételt, csak kiemelem a kedvenceket.
A Balatoni Bujdosó Pince Rose seccoja, Rókusfalvyék Sauvignon Blanc-ja vagy Sebestyén Csaba Kadarkája emelkedett ki a hozott tételeik közül.
A CEWI olyan fiatal borászokat mutatott be, akik a Zwack házzal összeállva egységes arculattal vonulnak be a piacra Zekk márkanév alatt. Zekk egy nyúlúrfi-szerűség. A boroscímkéket a miklóscsabinak is tervező Ipacs Géza készítette nekik.
A Tokaji Hétszőlőt nem lehetett kihagyni, száraz Furmintjuk tökéletes, Kövérszőlőjük pedig igazi különlegesség.
Nagy kedvencünk Malatinszky Csaba Serenája, ami chardonnay, rajnai rizling és muscat ottonel hármasa.
És bár ennél nagyobb hírverést ér, de a Malatinszky borok képviselték hazánkat a királyi esküvő vacsoráján.
És ha már vacsora, akkor Malatinszky Csaba spárgás rizottója is említést érdemel. Olyan tűzzel és átéléssel mesélte el nekünk, hogyan készíti a Borterasz vendégei részére ezt a tavaszi könnyed fogást, hogy éreztük a szánkban, ahogy roppan a spárga, és elolvadnak az ízei a rizottóval. Szinte hallani lehetett, ahogy koccan a lábos falához a fakanál, miközben spárga alaplével és Serenával gazdagítja a rizotto szemeket. Igazi hedonizmus.
Megvan a következő kirándulásunk, főzés és borozás Villányban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése