Keresés ebben a blogban

2011. május 26., csütörtök

Spárga és sonka


Majdnem elfelejtettem a spárgaszezont megörökíteni, pedig az elmúlt években mindem tavasszal hetekig spárgázok.
Igazából nem tudom, miért a sárga spárga mellett döntöttem, de a zöldet nem nagyon veszem le a polcról mostanában.
Még tudtok spárgát venni, és már az ára sem horror, tehát lehet vele kísérletezni bátran. Egy fura bibi van vele, hogy büdöset pisilsz tőle. Ez a méregtelenítő hatása miatt van, tehát a fogyókúraszezonnak is kedvelt alapanyaga lehet. Na, nem a lisztes, tejszínes mártásban ázó, és a mellékelt sonkás is inkább finom, mint diétás.
A spárga a reneszánsz korban igazi ínyencségnek, luxuseledelnek számított, de manapság is sokan tartják különleges fogásnak, és nem merik kipróbálni, pedig tényleg nem kell konyhatündérnek lenni, hogy elkészítsd.

Persze, figyelni kell arra, hogy a szárak fás részét levágjuk, és hogy meghámozzuk a külső szálaitól, mert különben tényleg élvezhetetlen íze lesz, és nagyon kellemetlen, amikor a spárga külső rostszálait nem tudod elrágni, és diszkréten húzod ki szádból, mert lefelé nem megy...
Az hogy puha vagy roppanós legyen a tányéron, szintén egyéni ízlés dolga.
Ennek a változatnak az első verzióját Hédivel alkottuk, de akkor elfelejtettem ecetet tenni a vízbe....

Spárga és sonka egyben
Hozzávalók:
50 dkg fehér spárga
10 dkg füstölt sonka
10 dkg reszelt sajt/ementáli
Vaj
Víz
2 evőkanál ecet
1 evőkanál só
2 evőkanál cukor

Elkészítés:
Keress egy edényt, amiben nem törnek el a spárgák! A spárgákat pucold meg, vágd le az alsó részeket!
Én roppanósan, frissen szeretem, ezért nem főzöm puhára. Igazából ecetes, sós, cukros vízben 3-4 percig forralom, aztán jéghideg vízzel leöblítem, és mehet bele a vajdarabokkal terített tepsibe. Izlés szerint vagy csomagocskákat tekerek sonkába, vagy beborítom a szárakat, és bedugom a 180 fokos sütőbe 2-3 percre. Mielőtt sonkachipset kapnánk, gyors rászórjuk a reszelt sajtot, és még 1-2 percig pirítjuk.
És nem baj, ha pár falat sonka végül teljesen megpirul.
Tökéletes köret egy alap zöldfűszeres grillezett csirkéhez, vagy egy adag marokkói csirkéhez is.
Mivel a spárga édeskés íze passzol a marokkói fűszerkeverék fahéjához és füstölt sonkához is, elkészítési módja végtelen.
Aki tejszínesen szereti, annak az én változatom talán nyersnek, száraznak tűnik így elsőre, de érdemes kipróbálni.
Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése