Keresés ebben a blogban

2012. január 10., kedd

Krapfen, avagy a farsangi fánk

A farsangi időszak hagyományos desszertje a fánk. Január 6-tól a negyvennapos böjt kezdetéig ezt az édességet Európa-szerte készítik a pékségek, cukrászdák, na és persze az ügyes házitündérek.

Anyu receptje az alábbi linken található, de nézzük, miből is lett ez a finomság.

Az osztrákok szerint, akik Krapfennek hívják, a fánk egy Krapfen nevű bécsi pék özvegyétől származik, aki a férje halála után egyedül nem győzte kiszolgálni a vendégeit kenyérrel, és egy gyenge pillanatában valakit fejbe akart dobni egy darab tésztával. Ez a tésztadarab szerencsére célt tévesztett, és forró zsírba esett, ahol pár perc alatt aranysárgára sült.

Persze, a franciák a saját legendájukban hisznek, ami alapján Marie Antoinette királnynő fedezte fel egy utcai árusnál ezt a tésztát. Egy farsangi bál alatt ugyanis megszökött a Tuileriákban rendezett álarcosbálról, jelmezben elvegyült a párizsi tömegben, és amikor megéhezett, egy mézeskalács árustól vásárolt egy fánkot. Annyira ízlett neki, hogy a mézeskalács mestert másnap behívatta a palotába, ahol az ő udvari cukrászának el kellett árulni a tészta receptjét. Persze, ő még finomított rajta egy kicsit, és így alkották meg a mai fánkot.

Akármi is az eredete, nagyon finom. Az osztrákoknál nagy sláger a különféle töltelékkel készített változat, ez lehet vaníliakrém, csokoládé, nekem a tojáslikőrös a nagy kedvencem.

A fotón az igazi hazai változat látható, saját készítésű lekvárokkal.


1 megjegyzés:

  1. A nemzetkozi fanktortenetet kiegeszitenem az amerikai valtozattal. Donut/nak hivjak (mint a Dunkin`s Donut) s az inycsiklandozo szalagos fank mellett labdaba sem rughat. Amerikai gyerkocok nagy kedvence: a rugalmasnak nem mondhato egyentesztat fahejas cukorban forgatjak meg, a tetejere csokis vagy vanilias krem kerul, s esetleg meg szines cukorkaval is megszorjak.

    VálaszTörlés