Ez nem csak gasztroblog, ez a világ Szilva szemmel. Ezeregy falat és korty, kortyok az életből, a borból, kortyok és pillanatok belőlem.
Keresés ebben a blogban
2011. március 14., hétfő
Farsangi fánk
Ezt a fánkot nem most sütöttük, de azt hiszem, most van itt az ideje a fánkolásnak.
A nagy adagok ne rettentsenek el senkit, ez családi mennyiség volt, és a tészta széléből fonott kalács is lett.
Én csökkentett adagban azt hiszem, a következő szabadnapon újra megsütöm.
Tehát Fánk, ahogy anyu süti-és ahogy én is megpróbálom
Hozzávalók:
1 kg liszt
4 tojás
1 citrom reszelt héja
Egy kis kanál só
Fél dl olaj
5 dl tej-ez a liszt minőségétől függően változhat
3,5 dkg élesztő
1 kis kanál cukor
Elkészítés:
Az élesztőt 2 dl langyos cukros tejben felfuttatjuk, és ezt keverjük majd a többi hozzávalóhoz. Lágy tésztát kell kapnunk, a tej mennyisége ezért változhat. Legalább 10 percig kell gyúrni, majd meleg helyen a duplájára kelesztjük.
Ezután fél cm vastagságúra sodorjuk, és kiszaggatjuk a fánkokat. Akár egy pohár karimájával is, ha nincs szaggatónk.
A kiszaggatott fánkokat még fél óráig pihentetjük, majd bő, forró olajban mindkét oldalukat 2-2 percig sütjük.
Tálaláskor porcukorba hempergetjük, és lekvárral kínáljuk.
Mitől lesz szép szalagos? Attól, hogy sokáig gyúrjuk, és beleadjuk a lelkünket is! És attól, ha sokat-sokat gyakoroljuk.
Fonott kalács:
A kiszaggatott tészta széléből 3 téglalapot sodrunk, megkenjük őket olajjal, amire cukrozott kakaót, fahéjat, a harmadikra pedig lekvárt teszünk. Felcsavarjuk a tésztákat, majd összefonjuk, és a fonott kalácsot 180 fokos sütőben 35 perc alatt megsütjük. Még forrón megkenjük cukorsziruppal.
Tökéletes reggeli lesz belőle.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése