Keresés ebben a blogban

2010. október 23., szombat

A Borász-Malatinszky Csaba



Malatinszky Csaba kúriája, borkóstolója rabul ejtett. A gasztrowerkes csapatot egy igazi megszállott fogadta, és vezette végig az organikus borkészítés és persze kóstolás kanyarain a villányi pincészetben.
Cabernet franc-a harmónia bora, ahogy ő nevezi. Az egyedülálló villányi klíma lehetővé teszi a természetes bor készítését, nem szükséges mesterséges savakkal kiegészíteni.
A terroir borászat lényege ez, nem beleavatkozni a természet rendjébe, hagyni, hogy az eredeti gyümölcs érvényesüljön, megmutatva a fajtában rejlő lehetőségeket.
Villányban organikus borgazdaságot létrehozni nem kis eltökéltséget, kitartást, tervezést jelent. Elképzelem, amikor először kérte a neki dolgozó embereket, hogy akkor most a permetszer helyett narancsolajos lemosás következik….
Malatinszky Csaba szerint a világ minőségi borfogyasztói a 13.5 alkoholtartalmú borokat részesítik előnyben, ez már a minőség egyik fokmércéje elegáns angol éttermekben, vagy az angol királyi család beszállító borászatainál.
A kívánt alkoholfokot pedig már a szőlő telepítésénél figyelembe kell venni, hiszen az ültetésmódja, az oltványok fajtája és természetesen a trágyamentes talaj is fontos szerepet játszik ebben. A megfelelő tősűrűség /6200 tő egy hektáron/ biztosítja azt, hogy a növények gyökérzete versenyhelyzetben van, nem tud a talaj felső részén elterülni, így a mélyebb rétegekből szívja a talajos vizeket.
A termőzóna alacsonyan van kialakítva, pedig a növény zöldzónája magasabb a megszokottnál. Minden zöld levél napelemként működik, segítve ezzel az érést, így korábban lehet szüretelni.
Ha meleg években csökken a bogyók víztartalma, nő a benne levő cukor, ami nagyobb alkoholfokot eredményez.
Augusztus elején, a zöldszüretkor már lehet látni, mit tud az adott évjárat, ekkor kell kitalálni, mit tegyenek a szőlővel. Ritkítják a fürtök számát, kitalálva a tökéletes elhelyezkedést. A szőlőbogyók minőségét ekkortól folyamatosan mérik, hiszen az optimális éréskor kell leszüretelni. Nem előbb, nem később.

Bár Malatinszky Csaba hozta az első barrique hordót a 90-es években Villányba, és a hordó beszállítóját ugyanolyan gondosan választotta ki, mint az oltványokat, de arra törekszik, hogy a Malatinszky borok ízét ne a hordó adja meg, hiszen az már csak gyengíti azt a minőséget, amit a különleges termőhely ad.

És honnét ismerjük meg az igazán kiemelkedő bort?
Legfontosabb ismérve, hogy miután szájba vettük, átmozgattuk, akkor az a száj egész felületén jelen van, egyenletesen eloszlik.

Malatinszky Csaba számomra az a művész, aki fejben megkomponálja, hogy mit szeretne a poharában látni, kóstolni, megtervezi a hozzávalókat (oltvány, talaj, napsütés), és megalkotja A bort, mindenki mástól függetlenül.
És melyik borát issza a brit királynő is: Cabernet Franc, 2006.
Kifejezetten jó ízlése van.
A gasztrocsapat pedig kék nyelvvel, kicsit kótyagos fejjel távozva tőle viszi hírét szerteszét.

Borairól részletes leírást a www.malatinszky.hu oldalon találtok, de aki Villányban jár, feltétlenül nézze és kóstolja meg személyesen!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése