Keresés ebben a blogban

2011. március 7., hétfő

Rög-eszme


Fekete
Nem bárány, hanem hattyú.
És nem is fekete, hanem vörös. Vérvörös.
A már Oscar díjas Fekete hattyú napokig sokkolt, gondolkodásra, és újranézésre késztetve.
Döbbenetes, hogy a zene, a színek és az árnyékok összhatását kihasználva mennyire húsbavágó sztori kerekedett ki a filmből.
Tökéletesnek lenni. Mindenki álma. Mindenkié? Vagy csak a maximalistáké? Mi a tökéletes?
Főszerepet táncolni hibátlanul, vagy a tánckarban harmóniát és hátteret alkotni?
Tökéletes magamnak, tökéletes a világnak?
A főszereplő Nina a 30-as éveihez közeledő balerina megkapja élete nagy álmát, a Hattyúk tavának főszerepét. Egy problémája van csak. A mindig tökéletes, szigorú napirendet és szabályokat követő táncoslánynak két szerepet kell párhuzamosan alakítani.
Feketét és fehéret. Azt mindenki tudja, hogy Nina a legtökéletesebb fehér hattyú, kecsessége, mozdulatai és visszafogottsága ezt a romlatlan bájt közvetíti. De hogy lesz belőle csábító, érzéki démon? Hogy alakul át fekete hattyúvá?
Nem csak a kosztümnek, a sminknek kell tükrözni a megváltozott énjét, de a mozdulatoknak, a mimikának is démoninak kell lenni.
Nina táncol, gyakorol, és küzd. A tökéletességért, önmagáért. Önmagával, és a rátelepedő anyjával, aki 28 évesen is babaházban tartja. Szeretetnek álcázott kontroll. Eldönthetetlen, hogy beteges féltékenység vagy valódi büszkeség vezérli.
Mindenesetre megdöbbentő, hogy a próbaterem és a babaszoba között nem létezik másik élete a lánynak. Megfelelés, minden áron. Megfelelni akarás az anyja elvárásainak, megfelelni akarás a koreográfusnak, megfelelni akarás önmagának. Megfelelni, jónak lenni. A legjobbnak.
Közben pedig a főszerephez meg kell tanulnia az érzékiséget, meg kell tanulnia a romlottságot.
Vagy ez is benne él? Csak elfojtotta? Hol a határ a hallucinációk és a valóság között? Hol a határ a valóság és az álom között? Ki az ellensége, ki támogatja?Lilly valóban a szerepére áhítozik? Hogy kerülnek a hátára az egyre mélyebb karmolásnyomok?
Kinek a tollával ékeskedik? Fekete vagy fehér ez a toll?
Hattyútollak…Mindenhol…A maszkon, a kisszoknyán, és a bőréből kinőve, hatalmas szárnyakat adva a tánchoz. A tökéletes tánchoz. Könnyedén szárnyal, már-már repül a színpadon és a színfalak mögött.


Tökéletes, minden mozdulat, minden pillanat. A legtökéletesebb művészi alkotás, a hattyú igazi halála. Fehér-fekete-fehér-vörös. Vérvörös


Légyszi, regisztráljatok és szavazzatok az alábbi linken, ha tetszett!
Köszike!
http://budapestterminal.hu/palyazatok/1-on-line-kulturalis-cikkek-kritikak-interjuk-keszitesere-irasara/palyamunkak/67-rog-eszme

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése