Ez nem csak gasztroblog, ez a világ Szilva szemmel. Ezeregy falat és korty, kortyok az életből, a borból, kortyok és pillanatok belőlem.
Keresés ebben a blogban
2011. március 18., péntek
Egy szaftos ügy...
Házi pörköltet enni jó. Nem diétás, nem böjti, de finom.
Még akkor is, ha most még nem bográcsban és a kertben készül.
Pörköltet enni étteremben is jó, csak nem mindig jönnek vissza a gyerekkori ízemlékek, és akkor csalódás.
Én egyedül még nem főztem, pont azért, mert nem mertem összehasonlítani az én kreálmányomat anyu főztjével.
Mert vannak ételek, amikben megvan az elvárt szint, és az összehasonlítási alap. Ilyen többek között a pörkölt, a lecsó, a gulyás, a halászlé. Mindenkinek megvan a saját, otthonról hozott ízvilága, és azt keresi mindenben.
Mint a L’ecsó rajzfilmben, amikor Ego, az ételkritikus fejében végigszáguldottak az otthoni, gyerekkori emlékek, ahogy belekóstolt az elé tett lecsóba, ahogy felidézte a rég érzett illatokat, emlékeket.
Szóval a sertéspörkölt, ahogy anyukám készíti, 6 személyre
Hozzávalók:
1 kg sertéslapocka
1 nagy fej vöröshagyma
2 egész zöldpaprika
10 db mini koktélparadicsom
1 kávéskanál őrölt paprika
Csipet őrölt kömény
Fél kávéskanál majoránna
Késhegynyi őrölt bors
Só ízlés szerint
Elkészítés:
A húst felkockázzuk.
Az apróra vágott hagymát forró, sós olajban megpároljuk, hozzáadjuk a szeletelt zöldpaprikát, majd a koktélparadicsomot. (Ha nincs friss, akkor a fagyasztóból varázsoljunk elő).
Ezután az őrölt paprikát, majd a felkockázott húst keverjük hozzá. A sertéshúst addig pirítjuk, míg minden oldala kifehéredik.
Fokozatosan engedjük fel vízzel, és adjuk hozzá a többi fűszert. Lassú tűzön kb. másfél órán keresztül pároljuk. Fontos, hogy ne bő vízben főzzük, hanem szinte a saját szaftjában párolódjon, a vizet inkább folyamatosan pótoljuk alatta.
A szaft a hagymától, paradicsomtól áll össze, nem kell liszttel vagy egyéb anyaggal sűríteni!
Legfinomabb frissen szaggatott nokedlivel.
Nokedli
Hozzávalók:
Fél kg liszt
4 tojás
Fél l víz
2 kanál búzadara
Só
Elkészítés:
A hozzávalókat összedolgozzuk, majd forró, sós vízbe szaggatjuk. 2-3 percig főzzük, majd hideg vízzel leöblítjük, és forró olajon átforgatjuk!
A búzadara keményít a tésztán, könnyebb lesz szaggatni. Bár nekem azért többször is halálfélelmem volt, hogy magamra borítom az egész forró vizes lábost, ahogy bűvészkedtem a szaggatóval. Hiába, gyakorolni kell.
Hideg vízzel pedig azért öblítjük, hogy ne ragadjon össze.
Tejfölös uborkával, házi ecetes káposztával kínáljuk.
A maradék nokedliből tojásos nokedlit készíthetünk, friss tökmagolajos-ecetes salátával.
Most nem maradt, túl finom lett.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése