Keresés ebben a blogban

2011. március 15., kedd

Medvéből, jót


Medvehagymát szedni jó.
Mert tavasz van, süt a nap, és az erdő alján elkezdenek bújni a zöld levelecskék.
Még a szezon eleje van, de már érezni a mindent átitató hagymaillatot. Talán a fokhagymára hasonlít jobban, az íze pedig az újhagymaszár és a fokhagyma keveréke.

A medvehagyma a liliomfélék közé tartozik, március-április a leveleinek gyűjtési időszaka.
Népi gyógyászati tapasztalatok szerint fokozza az étvágyat és az emésztőrendszer működését. Ezenkívül csökkenti a vérnyomást és a vér zsírtartalmát, valamint segít a felső légúti megbetegedések megelőzősében, leküzdésében. Magas C-vitamin tartalma is van.
És finom, és a szedése után tényleg jól esik egy kis falatozás.
Ha az embernek jó szomszédai vannak, akkor kaphat tippet a receptekre, és közösen mehet gyűjteni is.
Mert nem minden erdő alján van, és mivel könnyen összetéveszthető a levele a mérgező őszi kikericcsel és a gyöngyvirággal, elsőre jó, ha tapasztalt vezetővel megyünk.
Köszönjük Liának a tippet, és a túrát.

A tegnap gyűjtés után vacsorára már a frissen szedett leveleket kevertük a sajtkrémmel lágyított túróhoz, és kentük a frissen sült kenyérre.

Ma pedig medvehagymás pogácsa készült, aminek én csak a fogyasztója voltam, de megkaptam a receptet.
Tehát Medvehagymás pogácsa, ahogy Tündi készíti
Hozzávalók:
4 bögre liszt
1 csomag sütőpor
2 evőkanál cukor
1,5 teáskanál só
180 g krémsajt
2 bögre margarin-olvasztva, vagy reszelve
1 bögre apróra vágott medvehagyma-vagy újhagyma
3.5 dl tej
1 felvert tojás a tetejére

Elkészítés:
Keverjük össze a lisztet, a sütőport, a cukrot és a sót, daraboljuk bele a margarint, és adjuk hozzá a krémsajtot, hogy morzsás legyen a tészta. Forgassuk bele a medvehagymát, öntsük bele a tejet, és dolgozzuk össze a tésztát.
Nyújtsuk ki 1,5 cm vastagságúra, szaggassuk ki, a tetejüket kenjük meg felvert tojással, és 190 fokos sütőben 15-18 perc alatt süssük meg.
Tálaláskor medvehagyma levéllel kínáljuk!

Ha még mindig maradt a begyűjtött medvehagymából, akkor frissen vajas kenyérre, salátákba is tehetjük, vagy pesto-szerűséget készíthetünk belőle. Vagy krémlevest, főzeléket.
Frissen és szárítva is leönthetjük forró vízzel teához, de a friss, préselt levelekből valóságos vitaminkoktélt kapunk.

Én holnap a titkos kenyértésztához gyúrok.
De keverhetjük hagyományos kelt tésztához, pogácsához, igazán csak a fantáziánk szab határt a felhasználásához.

Hűtőben egy hétig elállnak a zöld levelek, de hétvégére újabb begyűjtő túrát tervezünk!
Igen, most hagyma lesz hagymával. Feltöltjük a vitaminkészleteinket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése