Keresés ebben a blogban

2011. március 25., péntek

Petőfi káposztája



Ha a korábbi bejegyzés alapján már biztos pörkölt főzök lettünk, akkor lehet variálni, és új ételeket készíteni.
Na, nem az engedjük fel vízzel, és legyen belőle „gulyás”, vagy a daráljuk be hortobágyi palacsintának vonalra gondoltam.

Családunk nagy kedvence a Székely-káposzta, és bár én csak az illatát szeretem, íme, a recept, ahogy az én anyukám készíti.
Hozzávalók:
fél kg sertés húsból pörkölt
70 dkg savanyú káposzta
1 pohár tejföl
1 evőkanál liszt

Elkészítés:
A pörköltet a korábbi bejegyzés alapján készítsd el.
Míg fő, öblítsd le a savanyú káposztát, majd főzd meg kb. egy órán keresztül. Sózni nem kell.
Ha megfőtt a káposzta és kész a pörkölt, öntsd össze, majd habard be tejföllel. Ehhez egy pohár tejfölt keverj csomómentesre egy kanál liszttel, és ezt add a káposztás husihoz.
Forrald össze, majd friss kenyérrel tálald!
Aki szereti a füstölt húst, füstölt csülökkel dúsíthatja.

Igazán nem a tavaszi méregtelenítés étele, de egy veteményezős nap után könnyen lecsúszik.
A káposzta pedig segít a vitaminkészleteink feltöltésében is.
Minél többször melegítik, annál finomabb lesz.

Magyar Elek: Az Ínyesmester nagy szakácskönyve alapján tudtam meg, hogy ez nem is erdélyi étel, hanem Petőfi nevéhez is fűződik.
Állítólag a költő 1846-ban a Gránátos utcai Komló-kertben akart ebédelni Székely József vármegyei levéltárossal, de mire odaértek, fogytán volt már minden. A kocsmáros ekkor keverte össze Székely kívánságára a maradék sertéspörköltet és savanyúkáposzta-főzeléket.
Petőfi legközelebb pedig már kifejezetten „Székely-káposztát” rendelt.
Így viszont az írása is a nagybetűs, kötőjeles változatot igényli.
Jó étvágyat hozzá!

És igen, mivel az ételfotózást (is) gyakorolni kell, nem lett jó fotóm az elkészült ebédről, így lett ez az illusztrációm.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése