Ez nem csak gasztroblog, ez a világ Szilva szemmel. Ezeregy falat és korty, kortyok az életből, a borból, kortyok és pillanatok belőlem.
Keresés ebben a blogban
2011. március 22., kedd
Toszkána, ezerszer
Ha Velencéről azt írtam, visszavágyok, akkor Toszkánáról azt kell írnom, hogy bár csak átutaztam és belepillantottam, de egy életre beleszerettem.
Azt hiszem, tudnék ott élni.
Akár egy omladozó udvarházban, a kertben kemencével, bazsalikommal, olajfával, szőlővel. Bár az álom, a Chateau Szilva inkább provance-i név, meglehetne a toszkán megfelelője is. Végülis a Castello Szilva sem rossz. Vagy valami magyar.
Alkalmas kastélytulajdonost keresek!
Toszkána mostanában sok divatos gasztoregény és film főszereplője, nem véletlenül.
Az ízek, az illatok, a színek egyenként is elragadóak.
Marlena de Blasi Ezer nap Toszkánában című regényében Velencéből egy kétszáz lelkes faluba költözik újdonsült férjével, és ismeri meg, mutatja be nekünk a hamisítatlan toszkán életet.
Ebben a könyvben jóval többet főznek és esznek, mint a velencei változatban, nekem ez sokkal jobban tetszik.
Hamisítatlan vacsorák az osteriában, oldalakon keresztül tartó receptek, egy év története az étkezések köré fonva.
Azóta szeretnék kerti kemencében sütni, mióta olvastam a vaddisznós ragut ebben a könyvben.
Már a fejezetcímektől összefut a nyál a szánkban:
A csirkét paszternákkal, krumplival, vöröshagymával, póréval és sárgarépával szépen kibélelt tepsibe tesszük…
És sütnek kenyeret, lepényt, főznek ragukat, rántanak ki cukkíni virágot, esznek bruscettát, és isszák a finom borokat, grappákat hozzá.
És egy főzés nélküli recept, vacsora záráshoz:
Pecorino sajt gesztenyemézzel
Hozzávalók
Személyenként 8-10 dkg pecorino sajt-juhsajt
Egy kosár vékonyra szelt házikenyér
Lanygosra melegített sötét színű méz: gesztenye vagy hajdina
Egy palack jégbe hűtött vino santo
Na, igen, az igazi olasz receptekből nem hiányozhat a bor.
Elkészítési mód?
Csepegtessünk mézet a kenyérre, és falatozzunk hozzá pecorino sajtot. Ez lehet a keményebb fajta, de a lágyabb változat is, ízlés szerint.
És öblítsük le jéghideg borral.
Persze, ez lehet akár egy kellemes nyári csajos beszélgetős este főfogása is, hogy maradjon hely a tiramisunak!
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Az elmaradhatatlan és a könyv óta vágyott, azóta Toscanaban kipróbálta és itthon tökélyre fejlesztett bundás cukkinivirág. Ha gondolod egyszer megmutatom majd jövőre, mert már sajnos idén elvirágzott. De chilis ricottával töltve "sör"tésztába mártogatva (azért így, mert az igazi ha frizzante kerül bele sör helyett) és így hirtelen kisütve valami csoda... :))
VálaszTörlésHelga
Húúú, várom, már ezer éve ki akarom próbálni!
VálaszTörlés