Keresés ebben a blogban

2011. június 13., hétfő

Szzzzörpppp


Eper vagy szamóca?
Az elnevezés a köznyelv szerint eper, a kertészek szerint szamóca. Nekem, ami otthon, a kertben terem, és amit a piacon kapni, az eper, a szamóca pedig az őrségi erdőkben vadon termő, apró szemű csoda, gyerekkorom nagy élménye, kisrákosi búcsúk gyümölcstortájának alapanyaga. De jó is volt gyűjteni, majszolni, és tortába tenni.
De kár, hogy nem lestünk el minden titkot akkor…A szamócáról, a rétesekről, a húslevesről, a kakasokról, a tehenekről, a mezőről.
Most már jobban figyelek, csak kevesebben vannak, akiktől tanulhatok.

Az eper már az ókori Rómában is kedvelt volt, annyira, hogy nem csak lakomákon, de a szépségmaszkokban is felbukkant. A reneszánsz idején már nagyon népszerű desszert volt, hölgyeknek tejszínnel, az uraknak borral tálalták. Én biztos borral kértem volna….
Ha azt olvassuk, hogy az eper C-vitamin tartalma miatt dobogós a gyümölcsök között (100g-ban 60 mg C-vitamin van), akkor csak részigazságot olvasunk.
Mert az eper nem hagyományos gyümölcs. Vagy nem egészen. Mert amit eszünk, az nem a termése, hanem csak az elhúsosodott vacok.
De igazából mindegy, hogy minek nevezzük, a lényeg az íz, ami fenséges, az illat, ami rabul ejt, és amit próbálunk megőrizni, bezárni a hideg napokra is.
Írtam már a különféle ízesített eperlekvárokról, természetesen önmagában is a legfinomabb lekvár, de szörpként is tökéletes.

Anyu házi eper szörpje:
Hozzávalók:
1 kg eper
40 dkg cukor
¼ kis kanál citromsav
Elkészítés:
A megmosott, lecsumázott feldarabolt epret kicsit villával még szétnyomkodjuk, megszórjuk a cukorral és a citromsavval, jól összekeverjük, és egy napra a spájzba tesszük. Néha keverünk rajta egyet.
Másnap szűrőn átszűrjük, üvegekbe töltjük. Ha télire készül, a tetejére teszünk egy kis tartósítót (szalicilt), ha pedig frissen isszuk, akkor hűtőben hetekig eláll. Csak elfogy, mert annyira finom.
A szűrőben maradt gyümölcsöt sem dobjuk ki, összeforraljuk, és kész a friss lekvár.
A szörpöt szódával, vízzel hígítjuk, mentalevéllel, citrom karikával turbósíthatjuk. Szinte harapnád, olyan az íze.
Lehet, hogy kipróbálok egy adagot bazsalikomlevéllel összeturmixolva….

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése