Keresés ebben a blogban

2011. június 21., kedd

Fáról a polcra


Amikor érik a cseresznye, akkor nagyon érik. Egyszerre, sok. Ilyenkor minden nap kompót, lekvár készül belőle otthon. A hagyományos mellé minden évben kísérletezünk egy-egy új ízzel, aztán a beváltak beállnak a hagyományos sorba, és jönnek az újabb kalandok. Cseresznyével, persze.
A cseresznye és meggylekvár egyik nagy előnye, hogy felesleges körmöt lakkoznod, mert napokig maszatos marad a kezed. Felejts el minden jó tanácsot, praktikát, nem használ. Gumikesztyűben meg nem nyúlunk ételhez. És a meggymagozó gépeknél is beletúrsz a gyümölcshúsba, hogy leellenőrizd, biztos kilőtte-e a magot.
Jobb ezt hagyományosan, kézzel, maszatosan.
Anyu magozott többnyire idén is, jóval többet nálam, én csak egy kísérleti kis adagnál tartok még. És persze apu mászik a fára, egyensúlyozik a létra tetején, és csak szedi-szedi tele a vödröket.


Étcsokival bolondított cserkószemek
Hozzávalók:
1 kg magozott cseresznye
200 g étcsoki
Fél kg cukor
1 tasak 2:1 dzsemfix
Elkészítés:
A cseresznyét tovább kell főzni, ha nem akarod összeturmixolni-még egy maszatolás-így először a sima, kimagozott gyümölcsöt teszed fel főni, és forralod össze úgy 7-8 percig. Ezután keverjük hozzá a cukrot és a tartósítót, majd az újabb rottyanás után szórjuk bele a feldarabolt csokoládét.
Nagyon finom illata van, ahogy a csokidarabok elolvadnak a cseresznyelében, már forrón megkóstolná mindenki. Pár percig forraljuk, aztán még forrón üvegekbe töltjük, felcímkézzük, dunsztoljuk.

Mentás fuvallat cseresznyével
Hozzávalók:
1,2 kg kimagozott cseresznye
Fél kg cukor
1 marék friss mentalevél
Fél dl citromlikőr
1 tasak 2:1 dzsemfix
Elkészítés:
Sok varázslat nincs benne az előzőhöz képest. Cseresznye kimagoz, feltesz főni, mentalevél összeszel, cukor, tartósító, menta zutty, aztán a likőrrel megbolondítod, és pár percig forralod. Forrón üvegekbe tölt, dunsztol, kész. Eldug, hogy maradjon télre.
A menta íze felfrissíti, körülöleli a cseresznyedarabokat, az első hallásra talán fura ízpárosítás nagyon jól sikerült. És még jól is néz ki, ahogy a zöld levéldarabkák fel-felbukkannak az üvegekben.

Narancsos fahéj illatú cseresznye és meggykavalkád
Hozzávalók:
80 dkg cseresznye
20 dkg meggy
2 dl narancslé
2 kávéskanál őrölt fahéj
Fél kg cukor
1 tasak 2:1 dzsemfix
Elkészítés:
Na, ezt én magoztam és főztem. Mit mondjak? Tökéletes lett. Az illata? Meseszerű. Gondolkodtam azon, hogy narancslikőrrel bolondítom, de a sima narancslével is tökéletes lett.
Nem kell mindig mindenbe alkohol. Jó az a likőr eliszogatva.
A cseresznyét most is előfőzöd, összekevered, és kész.
Ennyire egyszerű.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése