Keresés ebben a blogban

2011. június 4., szombat

Zsenge karalábé roppanós répával és medvehagyma emulzióval



Avagy karalábéleves, kicsit másképp. Ételmenedzsment, ha úgy tetszik. De rákattintottál, és olvasod. Ez a lényeg. Na, meg hogy ez a leves is nagyon finom és egészséges.

A friss zöldségek megjelenésével nemcsak a konyhám színesedik, hanem a nyuszi étrendje is. Valahogy neki is sokkal gyorsabban tűnik el egy friss répa, mint a száraz, tavalyi.
Egy fontos szabály van: szezonális, hazai, piacról vagy otthonról, a kertből. Jó ez 3, de igazából egy. Vagyis, ne vegyél felfújt, hajón vagy kamionban gázokkal érlelt zöldséget, gyümölcsöt. És ne csak a nem tudjuk, mi volt az uborkában botrány miatt.

Na, lássuk a csoda karalábélevest.
Hozzávalók:
2 szép, zsenge karalábé-kb 60 dkg
3 szép répa, kb 30 dkg
5 dkg vaj
Víz

Színes bors
Medvehagyma emulzió-Liától, titkos recept alapján

Elkészítés:
A megpucolt, felszeletelt zöldségeket külön edényben készítem el, csak a végén vegyítem össze. Próbálom így a répa ízét megőrizni, ami a közös főzővízben átvenné a karalábét. Elég, ha most csak a szánkban kavarognak az ízek. Igaz, ez szokásomtól eltérően most több edényt igényel.
Szóval, a felkockázott karalábét először vajon megpirítom, kb. 3-4 percig, majd felengedem vízzel, épp hogy ellepje, sózom, és megfőzöm úgy 15 perc alatt.
Párhuzamosan a répát is átforgatom egy kis vajon, 2-3 percig, majd vízzel felengedem, és 7 percig főzöm. Nem akarom túl puhára, hogy roppanjon, amikor ráharapok a levesben.
Ha már nem túl forró a karalábé, akkor mehet a turmixgépbe, és itt kezdem el az ízek keverését, annyiban, hogy a karalábéhoz a répa főzőlevét is hozzáöntöm, de a répakarikákat nem.
Az összeturmixolt lét még egy körre felteszem főni, összeforralom, és sóval, borssal ízesítem.
Tálaláskor répakarikákat, és tányéranként 1 kis kanál medvehagyma emulziót adok hozzá.
Igazán friss, könnyű ebéd a nagy melegben.
Aki pedig felturbósítaná, az kolbászchipssel tegye meg. Ez sem ördöngösség, a nagyon vékonyra szelt házikolbászt nagyon forró serpenyőben kevés zsiradékkal átpirítod, de vigyázz, ne égjen meg! Ennyi.
Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése