Keresés ebben a blogban

2011. február 22., kedd

K-á-v-é



A hagyma mellett a kávé volt az az alapanyag, amivel évekig nem éltem egy háztartásban.
Nem szerettem.
Egyedül anyu tejeskávéja volt számomra finom, azt meg ritkán ittam.
És egyszer csak kaptam agy gyönyörűséges bordó gépet, hogy legyen kávém.
Hogy fimom kávém legyen. Mert azt szeretni fogom. Hiszen a kávé illata, íze finom, ha jó az alapanyag hozzá.
Hoppácska…Újból az alapanyag. Mit sem ér a csodamasina, és a frissen őrölés, ha szürke Omniát tömnek bele…
A tejjel felhúzott és ízesített kávékról majd egy másik posztban, most tegyük helyre az alapfogalmakat.
És tisztázzuk azt is, hogy az én csodamasinám nem a „csúcskategória”, sőt, a kávé habosságát valószínűleg az állati fehérjéknek köszönheti, de jobb, mint az eddig kóstolt céges, vagy kotyogós lötyik. És az is lehet, hogy a szeretettől finomabb, ami a kapszulákban van. Volt.

Ha azt halljuk, hogy arabica kávé, akkor arra gondolunk, hogy ez mindennek a csúcsa. Közben pedig arabica kávéból van vagy 400 fajta, és a hipermarketekben kapható kávék nagy része keverék, vagyis nem beazonosítható a pontos származási hely.

Igen, mert az igazi kávénál ez ugyanolyan meghatározó, mint a bornál.
De most még nem tartok itt.

A kávék 70%-a arabica kávé.
Hogy a kávécserje tökéletes termést hozzon, napi 3-4 óránál több közvetlen napfény nem érheti. Ahol ehhez nem adottak a földrajzi viszonyok, mint a sziklás Kolumbiában, ott árnyékoló növényekkel biztosítják ezt. Ezek a növények hatással lesznek a kávé ízére is, hiszen a nyitott gyökerű kávécserje átveszi az ízüket.
Dél-Amerikában például kakaócserje árnyékol, amitől kesernyésebb ízvilágot kap a kávé.
Van olyan termelő, aki rózsaültetvény segítségével árnyékol, de akadnak olyanok, akik a termőföldbe mazsolát kevernek a finomabb íz kedvéért.
Az árnyékoló növény más ütemben érik, mint a kávé, ezért gazdaságos is, hiszen több idényre biztosít munkát.
Kávét a trópusokon 1500-2 ezer méteres magasságban termesztenek.

Az arabica kávé érési folyamata 4-5 hétig tart, szedéséhez emberi szem és kéz szükséges, hogy csak a tökéletes szemek kerüljenek leszedésre.
A kávé termése olyan, mint egy cseresznye, sört és lekvárt is főznek ebből a piros bogyós gyümölcsből.

A robusta típusú kávéknál a szüret 2-3 hétre szűkül, ha megrázzák a cserjét, lehullanak a szemek, de ebbe belekerülnek az éretlen és túlérett darabok is. Az éretlen szemek magas csersavtartalmuk miatt savanyúbbak.
A robusta kávék koffein tartalma kétszerese az arabicának, viszont magasabb a fehérjetartalmuk, amitől habosabb lesz a kávé.

Ha tehát bárhol kávét veszel, nézd meg az összetevőket, és a legjobb választást akkor teszed, ha a kávé származási helye is szerepel a leírásban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése