Keresés ebben a blogban

2011. február 12., szombat

Puszedli, minden alkalomra



Anyu legújabb varázssütije a puszedli, amit készített karácsonyra, szilveszterre, lakodalomra, és amit lehet azonnal enni, vagy celofánzacskóban ajándékozni, hisz hetekig eláll. Ha addig el nem fogy.

Az alapreceptet a szamoca.eoldal.hu-ról kaptuk, kicsit átdolgozva, többször letesztelve az alábbi változat, amit én is sütöttem már.
Gyorsan elkészíthető, nem sok macerával. Kivéve a tojáshabos díszítést, de ez kiváltható reszelt mandulával, dióval vagy gyöngycukorral is.

Hozzávalók:
60 dkg liszt
2 tojás
2 tojás sárgája
15 dkg porcukor
2 dl méz
10 dkg vaj
4 evőkanál tejföl
2 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál őrölt fahéj
Fél teáskanál őrölt szegfűszeg
Csipet só
1 narancs reszelt héja
10 dkg kandírozott vegyes gyümölcs
10 dkg mazsola/ ha valaki nem szereti, kihagyható, vagy durvára vágott dióval helyettesíthető

A tetejére fehér mázhoz:
30 dkg porcukor
2 tojás fehérje

A tésztához összekeverem a tojásokat a porcukorral, majd az összeolvasztott vajat és mézet is hozzáadom. Belekeverem a fűszereket és a tejfölt, aztán a szódabikarbónás lisztet. A végén a gyümölcsöket is beleforgatom.
Puha, laza tésztát kapunk, amit egy éjszakára hűtőben kell pihentetni. Addig ki lehet találni, mivel díszítsük.
Másnapra jól gyúrható masszánk lesz, amiből diónyi golyókat formáljunk, a közepüket nyomjuk le, és tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe egymástól 4-5 cm-re. Ha nem cukormázas tetőt akarunk, akkor most kell rátenni a díszítést is.
180 fokos sütőben 10-15 perc alatt sülnek meg, ha elkezd barnulni a tetejük, akkor jó.
Közben elkészíthető a cukormáz:
A tojás fehérjét üresen kell felverni, és csak fokozatosan adagoljuk hozzá a porcukrot. Nem lesz túl kemény hab, ecsettel tudjuk a majd langyosra hűlt sütikre felkenni. Vagy habzsákkal mintákat is formázhatunk. Aki ügyes. Vagy vicces, mint én.

A fotón a lakodalmi változat látható, anyunak köszönjük, nagyon!
A fotót pedig Ákosnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése