Keresés ebben a blogban

2011. február 20., vasárnap

Bárhol, bármikor, lehetőleg


Ha a csokoládéhoz való viszonyomat kellene jellemezni, akkor a legjobb mondat: Bárhol, bármikor, lehetőleg. (Miklóscsabi Nemférünk a bőröndbe chardonnay címkéjéről kölcsönözve.)
Jöhettem volna Gombóc Artúrral is, de az túl konkrét, és mindenki ismeri.

Tehát a csoki és én, a legbiztonságosabb, ha nincs itthon, és lehetőleg több kilométeres körzetben sem.
Nincs biztonságban akkor sem, ha sós, vagy levendulás, netán chilis egy kicsit. Sőt, kifejezetten bizarr élményként libamájjal is ettem már. Ez csak azért volt bizarr, mert egy édes csokigolyóra számítottam-de a belseje libamáj volt. A második golyócska már ízlett.

Igen, a csokoládé, erről is volt szó a gasztrowerk órákon, tehát ömlesztve egy kis alapanyag, nektek is, szeretettel.
T. Nagy Tamás, Frei Tamás és Pintér Katalin mesélt csokoládéról, de kipróbáltuk a Gerbeaud cukrászüzemében és az Abacus Hotel konyháján is Segal Viktorral.
A képen a Costes desszertje szerepel aranyfüsttel díszítve.

A kakaócserje Dél-Amerikában gyakori árnyékoló növény a kávéültetvényeken.
Termése rögbilabdaszerű és méretű, ebben találhatók a kis magok, melyeket bambuszon szárítanak ki, majd pörkölik. Pörkölés után eltávolítják a vékony héját, melyet a kozmetikai ipar hasznosít.
A héj nélküli kakaószemeket összetörik, majd zúzzák. Így préselődik ki a kakaóvaj és az őrlemény. Ennek a finomsága fogja meghatározni a csokoládé minőségét.
A kakaóport olvasztótégelybe teszik és felfőzik. Ez lesz a csokoládé emulzió, ehhez adják a cukrot, és minden csokoládéhoz tesznek lecitint, ez tartja egyben.
A 80%-os csokoládéban 20% a cukor van.
Tejcsokihoz temporált csokoládéhoz-32 fokos, folyékony kakaóvaj-tesznek tejport, tehát van benne kakaóvaj, kakaó, tejpor és lecitin.
A fehércsokiban nincs kakaó, csak kakaóvaj, tejpor, cukor és lecitin.
Mint a fermentált élelmiszereknél, a kakaónál is fontos a fajtajelleg, a földrajzi környezet.

Kóstolása és megkülönböztetése ugyanolyan, mint a boré, kávéé, sajtoké.
A legjobb szobahőmérsékleten kb. 16 fokosan kóstolni a csokoládét, vékony, kis szeletet helyezve a nyelvünk hegyére, és hagyni kell, hogy elolvadjon magától. Hát, igen, ez itt önmérsékletre is tanít.
Az igazi profik szerint a táblás csokik túl vastagok egy ilyen kifinomult kóstoláshoz, de sokkal jobban bele lehet harapni, ha csak egy gyors élményre vágyunk.
A csokikat 3-5 perc elteltével kell váltani ahhoz, hogy az ízeket el tudjuk választani egymástól.

Tanulság? Sütéshez, főzéshez ne használj tortabevonót, és máris előrébb vagy az ízek világában.
És eszek-e Milka csokit? Igen, bár tudom, hogy az nem a kifinomult minőség. Talán nem annyira gáz, mint a kannás bor, de azért lehet…
És hogy van-e boros csoki? Igen, a Simon borászat és a Stühmer csokigyár megalkotta a Borcsókot…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése