Keresés ebben a blogban

2011. február 2., szerda

Gardróbba sonkát?


Etyek, Sonkamester.

Aki már volt ott, annak elég ez a két szó, hogy összefusson a nyál a szájában, maga elé képzelje ennek a szekrénynek az illatát és az ízeket.
A friss, tejfölös kenyérrel tálalt sonkacsodákat, amit csak ettünk-ettünk, és még egy tállal, aztán még egy tállal, és még egy kicsikét hozzá.
És a biztonság kedvéért, hogy újraértelmezzük az ízek sorrendjét, még pár falatot. Jó, tényleg csak egy kicsikét még…
Avagy sonkauzsonna Haladó Hedonista módra még decemberben.

Az Etyeki Pincék között bújik meg a Sonkamester birodalma, ahol a pincében nem boroshordók vannak, hanem sonkát préselő gép, és a borok helyén sonkát érlel Árpás László.
Igazi, hagyományos eljárással készült, ízfokozók és gyorspác nélküli, kézzel készített sonkacsodákat. Össze sem hasonlítható a boltban kapható ízékkel.
Nálam a viszáki sonkával vetekszik, de az még ennél is kisebb tételben készül, csak családi fogyasztásra.
Árpás László igazi vendégszerető, sokat és ízesen beszélő, de annál is többet kínáló vendéglátó.
Csak szelte-szelte azokat a lehelet vékony szeleteket, szinte elolvadt a szánkban.


A Sonkamester egy alföldi húsüzemben bérel helyet magának ahhoz, hogy saját kézzel kanyarítsa a húst, hogy a saját tudását, tapasztalatát felhasználva, fura fazonként a mai magyar gyorsérlelésű húsipari termelésben akár éveket várjon egy-egy tökéletes falatra.
Már a sonka besózására is akkora hangsúlyt fektet, hogy egy kis isztriai szigetről bányászott sóval kezeli a sonkát, aminek nem csak az ízére ügyel, hanem a küllemére is.


Míg géppel egy nagyüzemi kötözött sonka max. fél perc alatt elkészül, addig ő legalább fél órát kötözi, kézzel, egyedül. És a madzagot is saját maga fonja hozzá.
Van olyan kísérletezése, amikor fehérborral is befújja az érlelni kívánt darabokat, és így tárolja megfelelő hő és páratartalom mellett másfél évig.


Mivel egyedül készíti a Sonkamester ezeket a finomságokat-sonka, kötözött tarja, édesköményes és hagyományos kolbász-aki szeretné megkóstolni, az menjen el Etyekre, üljön le a pince egyik asztalához, és egy üveg bor mellett kezdjen a falatozásba.



És vigyen magával.
Levezető séta erősen ajánlott.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése