Ez nem csak gasztroblog, ez a világ Szilva szemmel. Ezeregy falat és korty, kortyok az életből, a borból, kortyok és pillanatok belőlem.
Keresés ebben a blogban
2011. február 28., hétfő
Nyújtó gyakorlat
Rétest nyújtottunk, anyuval.
Nagy kaland, már értem, miért használnak az emberek bolti tésztát hozzá.
Melós dolog, nem kicsit, és rizikós is, hogy szakad-e vagy könnyen nyúlik.
Mert múlik a liszten, a hőmérsékleten, a kitartáson, és azon, beleakad-e a körmöd a közepébe, amikor nyújtod az asztal felett.
Már az összegyúrása is leizzasztott, aztán a nyújtás körüli izgalmak. Húúú. Lehet, hogy kellett volna hozzá egy kis bor? Mindenesetre sikerült, és finom lett.
Felidézve gyerekkorom réteseit, amikor búcsúra, lakodalomra, keresztelőre mentünk a rokonokhoz, nagymamához, akik minden ilyen sátoros ünnepre maguk gyúrták a tésztát, és nyújtották vékonyra, lebegősre a kiskonyhákban. És sütötték ropogósra. Ritkán mérgelődtek csak, hogy jaj, ez rongyos rétes lesz.
Mi ennél többet aggódtunk ma, nyilván a rutin, illetve annak hiánya, de most azért már büszkék vagyunk magunkra.
Tehát a ma esti rétesünk hozzávalói, nagy családra számolva.
1 kg liszt
20 dkg rétesliszt
1 tojás
1 kiskanál só
6 dl víz
Túrós töltelék:
75 dkg túró
3 tojás
4 evőkanál cukor
2 csomag vaníliás cukor
1 kis kanál só
Mákos töltelék:
10 dkg mák
20 dkg porcukor
2 dl cukrozott meggy
Cseresznyés töltelék:
Fél kg kimagozott cseresznye
1 evőkanál cukor
1 teáskanál fahéj
Búzadara, a tészta megszórására, hogy ne ázzon el
A tészta kenéséhez:
2 dl tejföl
1 tojás
Olaj
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit 25 percig kell gyúrni. Anyu szerint addig, amíg nem csöpög a plafon.
Hát, minden csöpögött, mire végeztem…
Aztán 4 kis cipót formáltunk, és 1 órán keresztül pihentettük konyharuhára téve és letakarva.
Addig a túrót összekevertük az enyhén felvert tojással és cukorral, nem szabad krémesre, inkább darabos legyen.
A tejfölhöz hozzákutyultuk a tojást, a mákot összekevertük a porcukorral, a cseresznyét pedig a cukorral és a fahéjjal.
Az igazi munka a dagasztáson kívül a nyújtás.
Egy nagy asztalra terítettünk abroszt, azt megszórtuk liszttel és ezen, efölött kellett a tésztát kézzel nyújtani, úgy, hogy ne szakadjon el, ne legyen lyukas. Minél nagyobbra, vékonyabbra, még vékonyabbra, sokkal vékonyabbra.
Aztán meglocsoltuk olajjal, tejföllel, és mehetett rá a töltelék.
Ezután az asztalterítő segítségével két irányból felgöngyöltük a tésztát, olajjal kikent tepsibe tettük, a tetejét még jól megtejfölöztük, és 175 fokon 20 perc alatt elkészült.
Négy tepsire elegendő a fenti mennyiség.
A legutolsó vekni már egész könnyen ment, még 100-200 adag, és igazán elmondhatom magamról, hogy tudok rétest készíteni.
Csak kicsit pihenek addig.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése