Keresés ebben a blogban

2010. augusztus 28., szombat

Édenkert Angliában


Eden project
A 2001. március 17-i megnyitás óta az Édent a „Világ Nyolcadik Csodája”-vá nyilvánították és több mint nyolcmillió látogatót fogadott. Több mint 5.000 fajt képviselő egymillió növényegyed található itt a föld különféle éghajlati övéből.
Az Éden Projekt Angliában, Cornwall vonzáskörzetében található.

„Az Éden célja az, hogy bemutassa, hogyan és miképpen függünk a növényektől, hogyan tudjuk „menedzselni” és megőrizni őket kölcsönös túlélésünk érdekében. Az Éden a 21. század új tudományos intézménye és fóruma, kommunikációs és oktatási központ, a megőrzés – konzerválás eredményeit és jó példáit bemutató hely, valamint a nemzetközi turizmus célpontja… Mindenki, aki törődik a növényekkel és az emberekkel, találhat valami érdekeset itt” – ezek a gondolatok vezérelték az Éden megálmodóit.

A telepen belül két nagy üvegház (Biome) található, az ún. „Esőerdő Üvegház”-ban trópusi szigetek, Malaysia, Nyugat-Afrika és a trópusi Dél-Amerika növényei találhatók. Ez az üvegház 50 méter magas (a londoni Tower is beleférne), 110 méter széles és 240 méter hosszú.

A „kisebb” „Mediterrán Üvegház” 35 méter magas és 140 méter hosszú, mediterrán növényeket (citrus, olíva, lágyszárú növények és szőlők), valamint a Dél-Afrikai régió sokszínűségét (fenyvesek – protea és aloe-k) mutatja be, California-i egynyári növények sokaságával színesítve.

Nem hivatalos megfogalmazás szerint egy őrületes, hatalmas, csodaszép kirándulóhely.
Órákat autóztunk a kacskaringós angol utakon, majd órákat sétáltunk, és kattogtattuk a fényképezőgépeket.
Izzadt a hátunk a trópusi búrában, beleültünk hangyabolyba, ittunk préselt kókusztejes banánlét, és nem vettünk a méregdrága csokoládékból.
De kiültünk a teraszra napozni és répa meg citromtortát enni, az elmaradhatatlan cream tee-vel.
És számoltuk a levendulákat, a dáliákat, néztük, hogy nálunk mekkorára nő a kukorica, a paradicsom, és bezzeg itt…
www.edenproject.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése